Onze openbare ruimte, de fysieke leefomgeving is een heel kostbaar bezit. Daar gebeurt het, daar krijgt de cultuur van de samenleving vorm en ontwikkelt een gemeente identiteit. Wat hebben we nodig om onze fysieke leefomgeving goed te ontwerpen, in te richten en te beheren? En hoe kunnen we dit doen samen met betrokken burgers? Vraagstukken waar alle gemeenten en hun ketenpartners mee bezig zijn.
Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland biedt alle Nederlandse gemeenten een forum om kennis en ervaring op het gebied van openbare ruimte en fysieke leefomgeving met elkaar te delen. Al 100 jaar is de vereniging actief en gaan zij samen met hun leden op zoek naar innovatieve oplossingen voor de vraagstukken in de openbare ruimte.
De coronatijd laat zien hoe belangrijk het is dat er een platform bestaat waar professionals die in en rondom de openbare ruimte werken, snel en efficiënt informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Ruim 355 gemeenten zijn er dagelijks druk mee.
De Toekomstland talkshow, een professionele live-registratie die werd gestreamd en online voor iedereen te bekijken was. Presentatrice Evanne Nowak ging aan tafel in gesprek met diverse experts over actuele thema’s en vraagstukken. Tijdens de uitzending werden losse items ingestart, die de tafelgesprekken introduceerden.
Resultaat
Een online (interactief) platform waar kijkers live konden inschakelen, online hun vragen stelden en mening gaven. Uitzending gemist? De registratie is nu in losse items terug te zien op het platform. Daarnaast is er een magazine uitgegeven, ‘Toekomstland’ waarin actuele onderwerpen aan bod komen.
Distributie
Tijdens de live-registratie was het mogelijk om te chatten en vragen te stellen aan de gasten. Na de uitzending is de registratie in overzichtelijke hoofdstukken opgedeeld en zijn deze terug te kijken op stadswerk.nl
Bekijk hier het platform
Bekijk hier het magazine Toekomstland
Door de klimaatverandering staat Nederland voor grote uitdagingen zoals natuurverlies, verstedelijking, droge zomers en wateroverlast. Op de Wageningen Universiteit wordt onderzoek gedaan naar de rol die de natuur kan spelen bij duurzame energie, stedenbouw, landbouw en hoogwaterveiligheid. Hoe zou een duurzaam Nederland er uit kunnen zien in 2120? Onderzoekers Bertram de Rooij en Michaël van Buuren schetsen een perspectief.
Onder leiding van gespreksleider Evanne Nowak wordt doorgepraat met tafelgasten:
Hugo Gastkemper – Directeur Stichting RIONED
Geert Roovers – Lector Saxion & Adviseur Antea Group
René van der Velde – Research Fellow Urban Forestry TU Delft
Matthijs Kok – Ontwikkelaar Elektrisch Vervoer en Nieuwe Energie
Daniël Hogendoorn – Strategisch adviseur gemeente Den Haag
Nederland is een drukbevolkt, verstedelijkt land. Door meer aandacht te besteden aan onze openbare ruimte, kunnen we het gezond en leefbaar houden. Die openbare ruimte is allang niet meer bedoeld om ons alleen te verplaatsen van A naar B. De stedeling wil er ook verblijven en zoekt er vermaak. Daan Zandbelt (Rijksadviseur fysieke leefomgeving) pleit voor het concept “Prettige Publieke Plekken”, waarbij verblijfskwaliteit belangrijker is dan bereikbaarheid.
Onder leiding van gespreksleider Evanne Nowak wordt doorgepraat met tafelgasten:
Monique van Hoof – Manager Stadsbeheer
Jos Penninx – Burgemeester Gemeente Voorst
René Verhulst – Burgemeester Gemeente Ede
Andries Heidema – Commissaris van de Koning
CASES